W liczeniu kalorii z zasady nie ma niczego złego. W końcu dietetycy przestrzegają przed bagatelizowaniem ich ilości. A jednak niektórzy biorą sobie to za bardzo do serca. Zapominają o tym, że jedzenie powinno mieć dobry smak i dostarczać niezbędnej energii. Skupiają się natomiast na tym, aby nie przekroczyć liczby zalecanych kalorii jednego dnia. Skrupulatnie notują, ile zjedli, a jeżeli okaże się, że jednak nie udało się zmieścić w założonej normie, wówczas trzeba odmówić sobie lub ograniczyć kolejny posiłek. Taka strategia pozbawiona jest jednak sensu. Głównie dlatego, że jest bardzo wyczerpująca psychicznie. A ponadto ma jeden zasadniczy błąd. Aby zadbać o zdrowie, należy jak najwięcej gotować w domu. W przypadku świeżych i naturalnych składników trudno ocenić ich wartość kaloryczną, więc nie do końca wiadomo, ile energii dostarczyło się swojemu organizmowi. Ponadto zapotrzebowanie energetyczne zależy od szeregu różnych czynników. Nie tylko od wieku, płci czy trybu życia. Lepiej zatem zamiast liczyć w nieskończoność kalorie, postarać się jeść zdrowo i różnorodnie.