Jagody to nie tylko smaczne, ale też bardzo odżywcze i wartościowe owoce, bogate w witaminy. Niektóre z gatunków tak jak jagody acai czy też goji popularyzowane są w ostatnim czasie jako owoce wspomagające naturalnie procesy odchudzania. Jagody to owoce które mają zdecydowanie najwyższą spośród wszystkich powszechnie dostępnych ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy – regularnie obniżają poziom w sposób wyraźny poziom złego cholesterolu, jednocześnie korzystnie wpływając na ten dobry. Jagody w pośredni sposób przyczyniają się do poprawy przyswajalności żelaza tym samym zapobiegając anemii. Nie jest to powszechnie znana sprawa, ale jagody mogą być naturalnym lekarstwem na zatrucia pokarmowe, bóle brzucha, nudności, biegunki. W większości tych dolegliwości stosowany jest napar z liści jagód. Szklanka jagód o pojemności 130 gram zawiera 59 kalorii, zatem niewiele. Dietetycznie i zdrowo. Jagody to idealne urozmaicenie niskokalorycznych posiłków.