Wiele osób przebywających na zupełnie różnych dietach ma wątpliwości czy banan jest wartościowym produktem spożywczym. Szczególnie duże rozterki w tym temacie dotyczą osób będących na dietach odchudzających, które nie są zorientowanie ile kalorii, cukrów czy węglowodanów znaleźć można w jednym niewielkim bananie. Zgodnie z wieloma zaleceniami różnych dietetyków banan to idealna przekąska dla osób będących na diecie redukującej tkankę tłuszczową, mimo iż zawierają całkiem sporą zawartość węglowodanów. Jednak jedzone z umiarem i w rozsądnych ilościach nie poczynią żadnych szkód naszej figurze. Przeciętny banan ważący 100 gram zawiera około 90 kalorii, 1 gram białka oraz 22 gramy węglowodanów. Nie zawiera tłuszczów. Zatem banany są nie tylko smaczne i niskokaloryczne, ale również stanową bogate źródło witamin, minerałów i błonnika, który jest tak ważny w pobudzaniu metabolizmu. Dodatkowo całkiem nieźle pomaga w zaspokajaniu głodu oraz bardzo dobrze chroni organizm przed szybkim wzrostem i spadkiem poziomu cukru we krwi.