Podstawą dobrze skomponowanej diety jest obliczenie swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jest to niezbędny element pozwalający na efektywne kontrolowanie masy własnego ciała. Wyznaczając sobie cel w pracy nad własnym ciałem stajemy przed wyzwaniem odnoszącym się do tego co możemy i co powinniśmy jeść, a co lepiej z jadłospisu wyrzucić. Jeśli planujemy dietę redukcyjną większość kalorii niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu powinniśmy czerpać z węglowodanów złożonych znajdujących się w pełnym ziarnie zbóż, kaszach, warzywach. Bardzo ważne jest również spożywanie sporej ilości dobrze przyswajalnego białka, ponieważ to ono buduje mięśnie, których praca spala najwięcej kalorii. Zapotrzebowanie na kalorie zależne jest od wieku, płci, a także aktywności fizycznej. Inną ilość kalorii powinien pochłaniać 26 letni mężczyzna, intensywnie ćwiczący na siłowni, a inną 40 letnia kobieta prowadząca siedzący tryb życia. Bardzo ważne w doborze diety jest postawienie na wartościowe produkty i odrzucenie tzw. pustych kalorii, czyli np. słodyczy.